5.12.2023
5.12.2023 wtorek |
Dieta podstawowa |
Dieta łatwostrawna |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i latwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna pediatryczna |
Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna |
|
śniadanie |
zacierki na mleku 400ml ser żółty 50g papryka +sałata 50g chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
zacierki na mleku 400ml twarożek z natką 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 400ml ser żółty 50g papryka +sałata 50g chleb razowy 100g masło roślinne 15g owoc 1szt herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie kisiel z jabłkami b/cukru 200g |
zacierki na mleku 400ml twarożek z natką 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g owoc 1szt herbata z cytryną250ml |
zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 400ml twarożek z natką 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g owoc 1szt herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie kisiel z jabłkami b/cukru 200g |
zacierki na mleku 400ml twarożek z natką 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie kisiel z jabłkami 200g |
zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 400ml szynka złocista 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie kisiel z jabłkami 200g |
|
Składy: zacierki na mleku: woda , mleko w proszku, zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Twarożek z natką: ser biały chudy(mleko), jogurt naturalny(mleko), natka szynka złocista:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu. chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata z cytryną : woda, cukier, herbata ekspresowa, cytryna Kisiel: woda, jabłko, mąka ziemniaczana z natką pietruszki, cukier |
||||||||
obiad |
Zupa pomidorowa z ryzem i natką pietruszki 400ml zraz zawijany z warzywami duszony w sosie koperkowym 100g ziemniaki 200g surówka z kapusty pekińskiej 150g kompot 250ml |
Zupa pomidorowa z ryzem i natką pietruszki 400ml pierś z kurczaka duszona 80g w sosie koperkowym 50g ziemniaki 200g surówka z kapusty pekińskiej 150g kompot 250ml |
Zupa pomidorowa z ryzem i natką pietruszki 400ml pierś z kurczaka duszona 80g w sosie koperkowym 50g ziemniaki 200g surówka z kapusty pekińskiej 150g kompot b/cukru 250ml Podwieczorek: kefir naturalny 1szt |
Krupnik ryżowy z natką pietruszki 400ml pierś z kurczaka duszona 80g w sosie koperkowym 50g ziemniaki 200g bukiet warzyw gotowanych 150g kompot 250ml |
Krupnik ryżowy z natką pietruszki 400ml pierś z kurczaka duszona 80g w sosie koperkowym 50g ziemniaki 200g bukiet warzyw gotowanych 150g kompot b/cukru 250ml Podwieczorek: kefir naturalny 1szt |
Zupa pomidorowa z ryzem i natką pietruszki 400ml pierś z kurczaka duszona 80g w sosie koperkowym 50g ziemniaki 200g bukiet warzyw gotowanych 150g owoc 1szt kompot 250ml podwieczorek |
Zupa pomidorowa z ryzem i natką pietruszki 400ml pierś z kurczaka duszona 80g w sosie koperkowym 50g ziemniaki 200g bukiet warzyw gotowanych 150g owoc 1szt kompot 250ml podwieczorek |
|
Składy: Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki: warzywko, ryż biały, marchew, pietruszka, seler, śmietana (białko mleka), koncentrat pomidorowy, pieprz sól, , natka krupnik ryżowy: warzywko, ziemniaki, ryż biały, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, natka
zraz zawijany z warzywami w sosie koperkowym : szynka b/k, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten) ogórek kiszony, cebula,olej rzepakowy, masło roślinne (białko mleka), koper, sól pierś z kurczaka w sosie w sosie koperkowym : pierś 800g, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten) olej rzepakowy, masło roślinne (białko mleka), koper sól bukiet warzyw: marchew, fasolka szp, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka: kapusta pekińska, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier chrupki kukurydziane: grys kukurydziany 100! kefir naturalny:mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis |
||||||||
kolacja |
Paprykarz rybny 50g ogórek kiszony+sałata 50g chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g herbata z cytryną250ml |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata z cytryną250ml |
Paprykarz rybny 50g ogórek kiszony+sałata 50g chleb razowy 100g masło roślinne 15g herbata z cytryną b/cukru 250ml |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata z cytryną 250ml |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata z cytryną b/cukru 250ml |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata z cytryną 250ml |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata z cytryną 250ml |
|
Składy: paprykarz rybny: konserwa rybna (ryba – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż,
Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata z cytryną : woda, cukier, herbata ekspresowa, cytryna |
||||||||
Dodatkowy posiłek |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt owocowy 1szt |
Biszkopty 40g |
|
jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus). Biszkopty: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, jaja, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana z natką pietruszki, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny). Może zawierać mleko i orzechy. |
||||||||
Wartość odżywcza |
Wartość energetyczna 2352 kcal Białko ogółem 100.91 g Tłuszcz 78.54 g Węglowodany ogółem 323.35 g Błonnik pokarmowy 25.32 g Sód 2923.30 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 24.34 g Glukoza 9.06 g Fruktoza 16.15 g Sacharoza 18.49 g Laktoza |
Wartość energetyczna 2221 kcal Białko ogółem 105.90 g Tłuszcz 47.06 g Węglowodany ogółem 355.39 g Błonnik pokarmowy 17.16 g Sód 2509.52 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 14.53 g Glukoza 8.14 g Fruktoza 14.97 g Sacharoza 16.03 g Laktoza |
Wartość energetyczna 2041 kcal Białko ogółem 95.26 g Tłuszcz 54.32 g Węglowodany ogółem 311.25 g Błonnik pokarmowy 36.45 g Sód 2478.74 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 19.09 g Glukoza 8.22 g Fruktoza 14.12 g Sacharoza 24.51 g Laktoza 30.96 g |
Wartość energetyczna 2157 kcal Białko ogółem 107.37 g Tłuszcz 39.08 g Węglowodany ogółem 355.90 g Błonnik pokarmowy 17.86 g Sód 2529.37 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 13.50 g Glukoza 8.24 g Fruktoza 14.37 g Sacharoza 15.98 g Laktoza |
Wartość energetyczna 2153 kcal Białko ogółem 95.32 g Tłuszcz 33.29 g Węglowodany ogółem 381.59 g Błonnik pokarmowy 21.75 g Sód 2288.91 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 9.91 g Glukoza 7.07 g Fruktoza 11.83 g Sacharoza 17.27 g Laktoza 14.92 g |
Wartość energetyczna 2383 kcal Białko ogółem 109.35 g Tłuszcz 52.44 g Węglowodany ogółem 381.11 g Błonnik pokarmowy 19.39 g Sód 2530.27 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 27.31 g Glukoza 8.24 g Fruktoza 14.37 g Sacharoza 22.35 g Laktoza |
Wartość energetyczna 2318 kcal Białko ogółem 97.08 g Tłuszcz 40.83 g Węglowodany ogółem 404.61 g Błonnik pokarmowy 22.92 g Sód 3000.35 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 15.05 g Glukoza 8.78 g Fruktoza 14.87 g Sacharoza 22.10 g Laktoza |