3.11.23
3.11.2023 piątek |
Dieta podstawowa |
Dieta łatwostrawna |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i latwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna pediatryczna |
Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna |
Śniadanie |
Kasza jęczmienna na mleku 400ml ser biały 50g marmolada 20g chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g kawa mleczna 250ml |
Kasza jęczmienna na mleku 400ml ser biały 50g marmolada 20g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g kawa mleczna 250ml |
Kasza jęczmienna na mleku 400ml ser biały 50g pomidor 50g chleb razowy 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml II śniadanie: chleb razowy z masłem i szynką z ogórkiem |
Kasza jęczmienna na mleku 400ml ser biały 50g marmolada 20g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g kawa mleczna 250ml |
Kasza jęczmienna na mleku 400ml ser biały 50g pomidor 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml |
Kasza jęczmienna na mleku 400ml ser biały 50g marmolada 20g bułka pszenna 100g masło 15g kawa mleczna 250ml II śniadanie: bułka z masłem i szynką z ogórkiem |
poledwica sopocka 50g pomidor 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata 250ml II śniadanie: bułka z masłem i szynką z ogórkiem |
Składy: kasza jęczmienna. na mleku: woda , mleko w proszku, kasza jęczmienna (zboża zawierjaące gluten) marmolada: jabłka, aronia, róża (5%), C: cukier i/lub S: syrop glukozowo-fruktozow, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, sorbinian potasu – substancja konserwująca, aromat różany Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa kawa mleczna:woda , mleko w proszku, kawa zbożowa[ zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy – prażone], cukier kanapka z szynką kanapkową: chleb pszenno- żytni,(zboża zawierające gluten))(cukrzyca) lub bułka pszenna(zboża zawierające gluten)) (dzieci), szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło roślinne, sałata, pomidory |
|||||||
obiad |
Zupa kalafiorowa 400ml ryba smażona 100g surówka z kiszonej kapusty 120g ziemniaki 200g Kompot 250ml |
Zupa kalafiorowa 400ml ryba pieczona 100g bukiet warzyw gotowanych 120g ziemniaki 200g kompot 250ml |
Zupa kalafiorowa 400ml ryba pieczona 100g surówka z kiszonej kapusty 120g ziemniaki 200g kompot b/cukru 250ml Podwieczorek: budyń 200g |
Zupa koperkowa z lanym ciastem 400ml ryba pieczona 100g bukiet warzyw gotowanych 120g ziemniaki 200g kompot 250ml |
Zupa koperkowa z lanym ciastem 400ml ryba pieczona 100g bukiet warzyw gotowanych 120gg ziemniaki 200g kompot b/cukru 250ml |
Zupa kalafiorowa 400ml ryba pieczona 100g bukiet warzyw gotowanych 120g ziemniaki 200g kompot 250ml podwieczorek budyń 200g |
Zupa kalafiorowa 400ml ryba pieczona 100g bukiet warzyw gotowanych 120g ziemniaki 200g kompot 250ml podwieczorek: soczek 200ml |
Składy: Zupa kalafiorowa, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka Zupa koperkowa z lanym ciastem::wywar, ziemniaki, zacierki(zboża zawierające gluten, jaja)marchew, pietruszka, seler sól, koper, pieprz, natką ryba smażona: ryba 100g, mąka pszenna(gluten), jaja, olej rzepakowy, sól ryba pieczona: ryba 100g, przyprawy ziołowe
surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka: kapusta kiszonej, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól bukiet warzyw: marchew, fasolka szp, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól budyń:mleko w proszku(mleko), skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, sól, aromat, barwnik: kurkumina sok owocowy 100% |
|||||||
Kolacja |
Pasta jajeczna z natką pietruszki 60g sałata 20g chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g herbata 250ml |
Pasta jajeczna z natką pietruszki 60g sałata 20g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml |
Pasta jajeczna z natką pietruszki 60g sałata 20g chleb razowy 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml |
Szynka wieprzowa 50g sałata 20g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml |
Szynka wieprzowa 50g sałata 20g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml |
Pasta jajeczna z natką pietruszki 60g bułka pszenna 100g masło 15g herbata 250ml |
Pasta jajeczna z natką pietruszki 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata 250ml |
Składy: Pasta jajeczna: jaja, jogurt naturalny (mleko), natka pietruszki, sól Szynka konserwowa: mięso wieprzowe z szynki (71%), woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty ( zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających zboża zawierające gluten, selera, gorczycy, soi, mleka (łącznie z laktozą). chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa |
|||||||
Wartości odżywcze dla diety podstawowej: |
Wartość energetyczna 2333 kcal Białko ogółem 91.42 g Tłuszcz 74.10 g Węglowodany ogółem 338.48 g Błonnik pokarmowy 27.54 g Sód 2341.27 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 16.69 g Glukoza 3.25 g Fruktoza 4.60 g Sacharoza 22.63 g Laktoza 39.13 g |