24.02.2024
24.02.2024 sobota |
Dieta podstawowa |
Dieta łatwostrawna |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu |
Dieta łatwostrawna pediatryczna |
Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna |
śniadanie |
zacierki na mleku 300ml Pasta z fasoli 70g Ogórek kiszony+sałata 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
Zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml Pasta z fasoli 70g Ogórek kiszony +sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem |
zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata +rzodkiewka 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
Zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml Polędwica z indyka 50g sałata +rzodkiewka 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
Składy: zacierki na mleku: mleko 2%,zacierki( jaja, , mąka pszenna(zboża zawierające gluten) zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami:, , zacierki( jaja, , mąka pszenna(zboża zawierające gluten) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz pasta z fasoli:fasola Jaś, jabłko, cebula, sól polędwica z indyka:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają zboża zawierające gluten ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu. chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa
kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, papryka |
||||||
obiad |
Zupa pieczarkowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g
zraz z warzywami duszony 100g w sosie koperkowym 150g surówka z buraka i jabłka 150g kompot 250ml |
Zupa ziemniaczana z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g pierś duszona 80g w sosie koperkowym 150g surówka z buraka i jabłka 150g kompot 250ml |
Zupa pieczarkowa z natką pietruszki 300m ziemniaki 200g pierś duszona 80g w sosie koperkowym 150g surówka z buraka i jabłka 150g kompot b/cukru250ml podwieczorek sałatka warzywna 150g |
Zupa ziemniaczana z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g pierś duszona 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml |
Zupa ziemniaczana z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g pierś duszona 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek jabłko 1szt |
Zupa ziemniaczana z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g pierś duszona 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek jabłko prażone 1szt |
Składy: zupa ziemniaczana: warzywko, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) sól, pieprz, koper Zupa pieczarkowa z natką pietruszki: warzywko, ziemniaki, pieczarki, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka Piers sosie koperkowym : filet z kurczaka, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) , olej rzepakowy, koper zraz z warzywami: szynka b/k, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) ,ogórek kiszony, cebula, olej rzepakowy, koper surówka z buraka i jabłka: buraki jabłko, olej rzepakowy, sól buraczki: buraki, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól, kwasek cytrynowy sałatka warzywna: sałata, pomidor, oliwki, ser feta (białko mleka), olej rzepakowy, sól, pieprz |
||||||
kolacja |
Szynka wojskowa 50g sałata+pomidor 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Szynka wojskowa 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Szynka wojskowa 50g sałata+pomidor 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja: chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i papryką |
Szynka wojskowa 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g herbata z cytryną 250ml |
Szynka wojskowa 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Szynka wojskowa 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Składy: Szynka wojskowa:mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty (zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających zboża zawierające gluten, selera, gorczycy, soi, mleka chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, papryka |
||||||
Dodatkowy posiłek |
Mus owocowy przecierowy 100% 100g |
Mus owocowy przecierowy 100% 100g |
jogurt naturalny 1szt |
Mus owocowy przecierowy 100% 100g |
Mus owocowy przecierowy 100% 100g |
Mus owocowy przecierowy 100% 100g |
jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis mus: przeciery z: jabłek (88%) i bananów (6%), sok jabłkowy (6%) z zagęszczonego soku, witamina C |
||||||
Wartość odżyw- cza |
Wartość energetyczna 2041 kcal Białko ogółem 75.44 g Tłuszcz 67.45 g Węglowodany ogółem 298.75 g Błonnik pokarmowy 32.50 g Sód 2704.66 mg Sól 6.75 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 30.89 g Glukoza 9.13 g Fruktoza 14.53 g Sacharoza 43.50 g Laktoza 18.21 g |
Wartość energetyczna 2013 kcal Białko ogółem 80.21 g Tłuszcz 53.39 g Węglowodany ogółem 314.13 g Błonnik pokarmowy 18.58 g Sód 2560.08 mg Sól 6.42 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 28.56 g Glukoza 5.91 g Fruktoza 11.52 g
Sacharoza 48.57 g Laktoza 14.36 g |
Wartość energetyczna 2374 kcal Białko ogółem 86.61 g Tłuszcz 87.76 g Węglowodany ogółem 335.60 g Błonnik pokarmowy 50.28 g Sód 2978.92 mg Sól 7.44 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 39.40 g Glukoza 8.71 g Fruktoza 13.57 g
Sacharoza 18.05 g Laktoza 10.92 g |
Wartość energetyczna 1917 kcal Białko ogółem 79.97 g Tłuszcz 32.39 g Węglowodany ogółem 337.85 g Błonnik pokarmowy 18.58 g Sód 2568.92 mg Sól 6.46 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 9.36 g Glukoza 5.91 g Fruktoza 11.52 g Sacharoza 72.51 g Laktoza 14.16 g
|
Wartość energetyczna 2178 kcal Białko ogółem 92.10 g Tłuszcz 60.56 g Węglowodany ogółem 327.86 g Błonnik pokarmowy 19.30 g Sód 2858.13 mg Sól 7.17 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 31.25 g Glukoza 5.11 g Fruktoza 11.32 g Sacharoza 25.29 g Laktoza 19.17 g |
Wartość energetyczna 2162 kcal Białko ogółem 81.54 g Tłuszcz 54.55 g Węglowodany ogółem 353.43 g Błonnik pokarmowy 29.38 g Sód 2966.43 mg Sól 6.70 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 26.84 g Glukoza 9.85 g Fruktoza 21.05 g Sacharoza 28.12 g Laktoza 0.27 g |