23.01.2024
23.01.2024 wtorek |
Dieta podstawowa |
Dieta łatwostrawna |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu |
Dieta łatwostrawna pediatryczna |
Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna |
|
śniadanie |
makaron pszenny na mleku 300ml ser żółty 50g papryka +sałata 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
makaron pszenny na mleku 300ml twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym 300ml ser żółty 50g papryka +sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie chleb razowy z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
makaron pszenny na mleku 300ml twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt herbata z cytryną250ml |
makaron pszenny na mleku 300ml twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym 300ml szynka złocista 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
|
Składy: Makaron pszenny na mleku: woda , mleko 2%, makaron pszenny(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z makaronem makronem pszenny(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Twarożek z natką: ser biały chudy(mleko), jogurt naturalny(mleko), natka szynka złocista:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu. chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor |
|||||||
obiad |
Zupa brokułowa z natką pietruszki 300ml Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g ziemniaki 200g surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml |
Zupa brokułowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml |
Zupa brokułowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml podwieczorek: jabłko 1szt |
Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml |
Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek: jabłko 1szt |
Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek: jabłko 1szt |
|
Zupa jarzynowa, ziemniaki, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka Zupa brokułowa, ziemniaki, brokuł, marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka Pierś z kurczaka w sosie koperkowym: pierśz kurczaka 80g, , masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten, koper, przyprawy kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier buraczki gotowane: buraki, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten),, sól, pieprz, kwasek cytrynowy sałatka z buraka: burak, jabłko, olej roślinny, kwasek cytrynowy, sól |
|||||||
kolacja |
Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g herbata z cytryną250ml |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną250ml |
Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja: chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g herbata z cytryną 250ml |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
|
Składy: paprykarz rybny: konserwa rybna (ryba – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż, Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor |
|||||||
Dodatkowy posiłek |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt owocowy 1szt |
podpłomyki 30g |
|
jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus). Podpłomyki: Mąka pszenna, mleko w proszku, tłuszcz roślinny (palmowo-rzepakowy), sól, emulgator: lecytyny (z soi), substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu. |
|||||||
Wartość odżywcza
podkreślone zostały pr
|
Wartość energetyczna 2372 kcal Białko ogółem 88.84 g Tłuszcz 86.64 g Węglowodany ogółem 324.88 g Błonnik pokarmowy 31.74 g Sód 2407.18 mg Sól 6.00 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 38.69 g Glukoza 7.53 g Fruktoza 15.53 g oSdauchktayroazlear2g5iz.9u1jącgeLaktoza 19.21 g |
Wartość energetyczna 2063 kcal Białko ogółem 92.51 g Tłuszcz 61.50 g Węglowodany ogółem 296.26 g Błonnik pokarmowy 18.67 g Sód 1975.30 mg Sól 4.93 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 30.82 g Glukoza 6.99 g Fruktoza 14.82 g Sacharoza 23.32 g Laktoza 21.96 g |
Wartość energetyczna 2467 kcal Białko ogółem 90.84 g Tłuszcz 89.18 g Węglowodany ogółem 347.46 g Błonnik pokarmowy 45.73 g Sód 3188.42 mg Sól 7.97 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 37.00 g Glukoza 9.70 g Fruktoza 17.21 g Sacharoza 21.70 g Laktoza 5.13 g |
Wartość energetyczna 1942 kcal Białko ogółem 94.62 g Tłuszcz 38.49 g Węglowodany ogółem 316.58 g Błonnik pokarmowy 20.43 g Sód 2026.13 mg Sól 5.07 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 11.99 g Glukoza 6.76 g Fruktoza 12.90 g Sacharoza 43.58 g Laktoza 21.77 g |
Wartość energetyczna 2236 kcal Białko ogółem 101.31 g Tłuszcz 60.86 g Węglowodany ogółem 334.32 g Błonnik pokarmowy 23.43 g Sód 2256.45 mg Sól 5.64 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 31.42 g Glukoza 9.76 g Fruktoza 21.00 g Sacharozsap2o9rz.0ą9dzgiłLaa: kmtogzrad2ie1t.e9ty7kgAgata Bir |
Wartość energetyczna 2180 kcal Białko ogółem 83.00 g Tłuszcz 55.17 g Węglowodany ogółem 352.45 g Błonnik pokarmowy 26.73 g Sód 2618.03 mg Sól 5.83 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 27.06 g Glukoza 10.30 g Fruktoza 21.50 g Suascharoza 28.24 g Laktoza 0.27 g |