20.01.2024
20.01.2024 sobota |
Dieta podstawowa |
Dieta łatwostrawna |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu |
Dieta łatwostrawna pediatryczna |
Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna |
|
śniadanie |
zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g papryka+sałata 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
Zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml Polędwica z indyka 50g papryka+sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i ogórkiem |
zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata +rzodkiewka 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie bułka pszenna z masłem, wędliną, sałata i ogórkiem |
Zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml Polędwica z indyka 50g sałata +rzodkiewka 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie bułka pszenna z masłem, wędliną, sałata i ogórkiem |
|
Składy: zacierki na mleku: mleko 2%,zacierki( jaja, , mąka pszenna(zboża zawierające gluten) zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami:, , zacierki( jaja, , mąka pszenna(zboża zawierające gluten) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz polędwica z indyka:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają zboża zawierające gluten ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu. chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor |
|||||||
obiad |
Zupa pieczarkowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie chrzanowym 150g surówka z buraka i jabłka 150g kompot 250ml |
Zupa ziemniaczana z natką pietruszki 400m ziemniaki 200g pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie chrzanowym 150g surówka z buraka i jabłka 150g kompot 250ml |
Zupa pieczarkowa z natką pietruszki 400m ziemniaki 200g pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie chrzanowym 150g surówka z buraka i jabłka 150g kompot b/cukru250ml podwieczorek jabłko 1szt |
Zupa ziemniaczana z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie chrzanowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml |
Zupa ziemniaczana z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie chrzanowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek jabłko 1szt |
Zupa ziemniaczana z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie chrzanowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek jabłko prażone 1szt |
|
Składy: zupa ziemniaczana: warzywko, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) sól, pieprz, koper Zupa pieczarkowa z natką pietruszki: warzywko, ziemniaki, pieczarki, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka pulpet wieprzowyw sosie chrzanowym : szynka b/k, bułka pszenna(zboża zawierające gluten)), jaja, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) , olej rzepakowy, chrzan surówka z buraka i jabłka: buraki jabłko, olej rzepakowy, sól buraczki: buraki, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól, kwasek cytrynowy |
|||||||
kolacja |
Szynka złocista 50g rzodkiewka +sałata 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Szynka złocista 50g rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Szynka złocista 50g rzodkiewka +sałata 100g chleb razowy 100g masło roślinne 15g herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja: chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem |
Szynka złocista 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g herbata z cytryną 250ml |
Szynka złocista 50g rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Szynka złocista 50g rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
|
Składy: szynka złocista mięso drobiowe 59% (w tym: filet z kurczaka 47%, pierś z indyka 12%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancja zagęszczająca: karagen, stabilizatory: trifosforany, aromaty (zawierają: zboża zawierające gluten i soję), przeciwutleniacz: askorbinian sodu, wzmacniacze smaku: E621, E635, regulatory kwasowości: octany sodu, cytryniany sodu, białko sojowe, glukoza, maltodekstryna, ekstrakty z warzyw, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność:gorczyca, mleka (łącznie z laktozą). chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor |
|||||||
Dodatkowy posiłek |
Jogurt owocowy 1szt |
Jogurt owocowy 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt owocowy 1szt |
Jogurt owocowy 1szt |
Biszkopty 30g |
|
jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus). Biszkopty: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, jaja, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny). Może zawierać mleko i orzechy. |
|||||||
Wartość odżywcza
podkr |
Wartość energetyczna 2211 kcal Białko ogółem 82.72 g Tłuszcz 77.87 g Węglowodany ogółem 310.58 g Błonnik pokarmowy 32.40 g Sód 2102.23 mg Sól 5.26 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 33.81 g Glukoza 6.56 g Fruktoza eśl1o4n.e47zogsStaałcyhparroodzuak3ty0.a1l9erggLizaukjtąoczea |
Wartość energetyczna 2290 kcal Białko ogółem 85.11 g Tłuszcz 77.46 g Węglowodany ogółem 325.23 g Błonnik pokarmowy 20.38 g Sód 1969.63 mg Sól 4.94 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 33.69 g Glukoza 6.56 g Fruktoza 14.47 g |
Wartość energetyczna 2277 kcal Białko ogółem 83.27 g Tłuszcz 68.59 g Węglowodany ogółem 354.10 g Błonnik pokarmowy 47.57 g Sód 2513.85 mg Sól 6.31 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 30.15 g Glukoza 8.63 g Fruktoza 18.85 g |
Wartość energetyczna 2049 kcal Białko ogółem 85.57 g Tłuszcz 51.31 g Węglowodany ogółem 323.71 g Błonnik pokarmowy 20.48 g Sód 2003.23 mg Sól 5.05 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 14.15 g Glukoza 5.66 g Fruktoza 11.87 g |
Wartość energetyczna 2442 kcal Białko ogółem 92.27 g Tłuszcz 76.68 g Węglowodany ogółem 359.43 g Błonnik pokarmowy 23.48 g Sód 2236.78 mg Sól 5.62 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 34.26 g Glukoza 8.66 g Fruktoza 19.97 g sporządziła: mgr dietetyk Aga |
Wartość energetyczna 2452 kcal Białko ogółem 80.61 g Tłuszcz 70.99 g Węglowodany ogółem 387.44 g Błonnik pokarmowy 27.20 g Sód 2427.78 mg Sól 5.13 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem ta 30.21 g Glukoza 9.23 g Fruktoza 20.47 g Birus |