9.01.2024
9.01.2024 wtorek |
Dieta podstawowa |
Dieta łatwostrawna |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu |
Dieta łatwostrawna pediatryczna |
Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna |
|
śniadanie |
zacierki na mleku 300ml ser żółty 50g papryka +sałata 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml ser żółty 50g papryka +sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie chleb razowy z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt herbata z cytryną250ml |
zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml szynka złocista 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
|
Składy: zacierki na mleku: woda , mleko w proszku, zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Twarożek z natką: ser biały chudy(mleko), jogurt naturalny(mleko), natka szynka złocista:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu. chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor |
|||||||
obiad |
Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g ziemniaki 200g surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml |
Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml |
Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml podwieczorek: jabłko 1szt |
Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml |
Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek: jabłko 1szt |
Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek: jabłko 1szt |
|
Zupa jarzynowa, ziemniaki, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka Pierś z kurczaka w sosie koperkowym: pierśz kurczaka 80g, , masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten, koper, przyprawy kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier buraczki gotowane: buraki, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten),, sól, pieprz, kwasek cytrynowy sałatka z buraka: burak, jabłko, olej roślinny, kwasek cytrynowy, sól |
|||||||
kolacja |
Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g herbata z cytryną250ml |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną250ml |
Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja: chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g herbata z cytryną 250ml |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
|
Składy: paprykarz rybny: konserwa rybna (ryba – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż, Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor |
|||||||
Dodatkowy posiłek |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt owocowy 1szt |
Biszkopty 30g |
|
jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus). Biszkopty: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, jaja, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana z natką pietruszki, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny). Może zawierać mleko i orzechy. |
|||||||
Wartość odżywcza |
Wartość energetyczna 2303 kcal Białko ogó- łem 87.61 g Tłuszcz 86.85 g Węglowodany ogółem 309.52 g Błonnik pokarmowy 34.17 g Sód 2450.88 mg Sól 6.11 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 38.80 g Glu- koza 9.60 g Fruktoza 17.41 g Sacharoza 21.55 g Laktoza 19.21 g |
Wartość energetyczna 2075 kcal Białko ogó- łem 93.35 g Tłuszcz 61.74 g Węglowodany ogółem 299.32 g Błonnik pokarmowy 21.73 g Sód 2019.30 mg Sól 5.04 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 30.87 g Glu- koza 9.06 g Fruktoza 16.70 g Sacharoza 19.02 g Laktoza 21.96 g |
Wartość energetyczna 2479 kcal Białko ogó- łem 91.68 g Tłuszcz 89.42 g Węglowodany ogółem 350.52 g Błonnik pokarmowy 48.79 g Sód 3232.42 mg Sól 8.08 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 37.05 g Glu- koza 11.77 g Fruktoza 19.09 g Sacharoza 17.40 g Laktoza 5.13 g |
Wartość energetyczna 1929 kcal Białko ogó- łem 93.42 g Tłuszcz 38.64 g Węglowodany ogółem 315.38 g Błonnik pokarmowy 22.53 g Sód 2071.13 mg Sól 5.18 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 12.02 g Glu- koza 8.86 g Fruktoza 14.70 g Sacharoza 36.83 g Laktoza 21.77 g |
Wartość energetyczna 2223 kcal Białko ogó- łem 100.11 g Tłuszcz 61.01 g Węglowodany ogółem 333.12 g Błonnik pokarmowy 25.53 g Sód 2301.45 mg Sól 5.75 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 31.45 g Glu- koza 11.86 g Fruktoza 22.80 g Sacharoza 22.34 g Laktoza 21.97 g |
Wartość energetyczna 2167 kcal Białko ogó- łem 81.80 g Tłuszcz 55.32 g Węglowodany ogółem 351.25 g Błonnik pokarmowy 28.83 g Sód 2663.03 mg Sól 5.94 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 27.09 g Glu- koza 12.40 g Fruktoza 23.30 g Sacharoza 21.49 g Laktoza 0.27 g |
|
|
|||||||
|
|||||||
|
|||||||
|
|||||||
|
|||||||
|
|||||||
|
|||||||
|