2.01.2024
2.01.2024 wtorek |
Dieta podstawowa |
Dieta łatwostrawna |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu |
Dieta łatwostrawna pediatryczna |
Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna |
|
śniadanie |
makaron na mleku 300ml miód 25g ser biały 70g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g owoc 1szt kawa mleczna 250ml |
makaron na mleku 300ml miód 25g ser biały 70g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt kawa mleczna 250ml |
zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym 300ml ser biały 80g sałata+pomidor 60g chleb razowy 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie chleb razowy z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
makaron na mleku 300ml miód 25g ser biały 70g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt kawa mleczna 250ml |
makaron na mleku 300ml miód 25g ser biały 70g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt kawa mleczna 250ml II śniadanie: Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym 300ml szynka z indyka 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną250ml II śniadanie: Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
|
Składy: makaron na mleku: woda ,mleko 2%,makaron pszenny(zboża zawierające gluten) zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym:,makaron pszenny (zboża zawierające gluten)), marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, marmolada: jabłka, aronia, róża (5%), C: cukier i/lub S: syrop glukozowo-fruktozow, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, sorbinian potasu – substancja konserwująca, aromat różany chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor |
|||||||
obiad |
Kapuścianka z natką pietruszki 300ml kotlet mielony smażony 100g ziemniaki 200g surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml |
Zupa grysikowa z natką pietruszki 300ml pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie koperkowym 150g ziemniaki 200g surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml |
Kapuścianka z natką pietruszki 300ml pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie koperkowym 150g ziemniaki 200g surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot b/cukru250ml podwieczorek kefir naturalny 1szt |
Zupa grysikowa z natką pietruszki 300ml pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie koperkowym 150g ziemniaki 200g buraczki gotowane 150g kompot 250ml |
Zupa grysikowa z natką pietruszki 300ml pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie koperkowym 150g ziemniaki 200g buraczki gotowane 150g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek herbatniki 40g |
Zupa grysikowa z natką pietruszki 300ml pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie koperkowym 150g ziemniaki 200g buraczki gotowane 150g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek herbatniki 30g |
|
Składy: Zupa kapuścianka z natką pietruszki: warzywko, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka zupa grysikowa z natką pietruszki: warzywa suszone, ziemniaki, marchew, pietruszka, , seler kasza manna((zboża zawierające gluten), sól, pieprz,, natka
kotlet mielony: szynka b/k 80g, jaja, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten), olej rzepakowy, sól, pieprz pulpet wieprzowyw sosie koperkowym : szynka b/k 80g, bułka pszenna(zboża zawierające gluten)), jaja, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) , olej rzepakowy, koper surówka z buraka i jabłka: buraki jabłko, olej rzepakowy, sól buraczki: buraki, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól, kwasek cytrynowy Herbatniki: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, oleje roślinne: palmowy, rzepakowy i tłuszcz palmowy - w zmiennych proporcjach syrop cukru inwertowanego serwatka w proszku (z mleka) emulgator (lecytyna sojowa) sól substancje spulchniające (E 500, E 450) aromat kefir naturalny:mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis |
|||||||
kolacja |
Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 50g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Szynka drobiowa 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 50g chleb razowy 100g masło roślinne 15g herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja: chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem |
Szynka drobiowa 50 pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g herbata z cytryną 250ml |
Szynka drobiowa 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Szynka drobiowa 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
|
Składy: Paprykarz rybny : konserwa rybna (ryba – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż,
Szynka delikatesowa z kurczaka: mięso z piersi kurcząt (89%), woda, skrobia ziemniaczana z natką pietruszki, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja konserwująca azotyn. Produkt może zawierać soję, gorczycę, pochodne mleka (w tym laktoz chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor |
|||||||
Dodatkowy posiłek |
Mus owocowy przecierowy 100% 100g |
Mus owocowy przecierowy 100% 100g |
jogurt naturalny 1szt |
Mus owocowy przecierowy 100% 100g |
Mus owocowy przecierowy 100% 100g |
Mus owocowy przecierowy 100% 100g |
|
jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis mus: przeciery z: jabłek (88%) i bananów (6%), sok jabłkowy (6%) z zagęszczonego soku, witamina C |
|||||||
Wartość odżywcza |
Wartość energetyczna 2578 kcal Białko ogó- łem 99.12 g Tłuszcz 76.68 g Węglowodany ogółem 388.72 g Błonnik pokarmowy 33.19 g Sód 2418.46 mg Sól 6.03 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 30.83 g Glukoza 7.12 g Fruktoza 14.38 g Sacharoza 49.39 g Laktoza 34.36 g |
Wartość energetyczna 2606 kcal Białko ogó- łem 99.33 g Tłuszcz 74.67 g Węglowodany ogółem 395.68 g Błonnik pokarmowy 19.78 g Sód 1758.88 mg Sól 4.39 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 32.00 g Glukoza 6.21 g Fruktoza 13.37 g Sacharoza 46.21 g Laktoza 34.38 g |
Wartość energetyczna 2573 kcal Białko ogó- łem 98.02 g Tłuszcz 86.21 g Węglowodany ogółem 372.26 g Błonnik pokarmowy 43.01 g Sód 2801.55 mg Sól 7.04 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 32.97 g Glukoza 6.29 g Fruktoza 13.06 g Sacharoza 21.68 g Laktoza 15.43 g |
Wartość energetyczna 2365 kcal Białko ogó- łem 99.79 g Tłuszcz 48.52 g Węglowodany ogółem 394.16 g Błonnik pokarmowy 19.88 g Sód 1792.48 mg Sól 4.50 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 12.46 g Glukoza 5.31 g Fruktoza 10.77 g Sacharoza 48.31 g Laktoza 34.18 g |
Wartość energetyczna 2857 kcal Białko ogó- łem 109.17 g Tłuszcz 77.69 g Węglowodany ogółem 442.45 g Błonnik pokarmowy 20.40 g Sód 2141.83 mg Sól 5.36 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 33.07 g Glukoza 5.31 g Fruktoza 10.77 g Sacharoza 61.49 g Laktoza 34.63 g |
Wartość energetyczna 2519 kcal Białko ogó- łem 82.83 g Tłuszcz 71.97 g Węglowodany ogółem 397.81 g Błonnik pokarmowy 21.48 g Sód 2179.33 mg Sól 5.47 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 29.40 g Glukoza 5.88 g Fruktoza 11.27 g Sacharoza 67.21 g Laktoza 0.51 g |
|