Dostosuj: A

3.09.2024

3.09.2024

wtorek

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

śniadanie

makaron pszenny muszelka na mleku 300ml

ser żółty 50g

papryka +sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g

masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

makaron pszenny muszelka na mleku 300ml

twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym muszelka 300ml

ser żółty 50g, papryka +sałata 100g chleb razowy 100g

masło ekstra 20g, owoc 1szt

herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie

chleb razowy z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

makaron pszenny muszelka na mleku 300ml

twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

herbata z cytryną250ml

makaron pszenny muszelka na mleku 300ml

twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g

masło ekstra 20g, owoc 1szt herbata z cytryną 250ml

II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym muszelka 300ml

szynka złocista 50g, dżem 40g

bułka pszenna 100g, masło ekstra 20g jabłko pieczone 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną

Składy:

Makaron pszenny na mleku: woda , mleko 2%, makaron pszenny(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z makaronem makronem pszenny(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz,

Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Twarożek z natką: ser biały chudy(mleko), jogurt naturalny(mleko), natka

szynka złocista:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy,

białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu.

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

obiad

Zupa z fasolki szparagowej z natką pietruszki 300ml

Leczo z cukinii z mięsem drobiowym 300g

Kasza jęczmienna 200g kompot 250ml

Zupa zacierka z natką pietruszki 300ml Kasza jęczmienna 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

sałata z kefirem i koprem 50g kompot 250ml

Zupa z fasolki szparagowej z natką pietruszki 300ml

Kasza jęczmienna 200g

Leczo z cukinii z mięsem drobiowym 300g

kompot 250ml podwieczorek: kiwi 1szt

Zupa zacierka z natką pietruszki 300ml

Kasza jęczmienna 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

sałata z kefirem i koprem 50g kompot 250ml

Zupa z fasolki szparagowej z natką pietruszki 300ml

Kasza jęczmienna 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

sałata z kefirem i koprem 50g kompot 250ml

owoc 1szt

podwieczorek: kiwi 1szt

Zupa z fasolki szparagowej z natką pietruszki 300ml

Kasza jęczmienna 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

sałata z olejem i koprem 50g kompot 250ml

banan 1szt

podwieczorek: chrupki kukurydziane 20g

Zupa z fasolki szparagowej, ziemniaki, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka zupa zacierka: warzywko, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, makaron pszenny(zboża zawierające gluten) , sól, pieprz, koper

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym: pierśz kurczak a 80g, , masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten, koper, przyprawy Leczo z cukinii z mięsem drobiowym:cukinia, mieso drobiowe, cebula, koncentrat pomidorowy, papryka, czosnek, przyprawy ziołowe

kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier kopytka: ziemniaki, jaja, mąka pszenna(zboża zawierające gluten)), mąka ziemniaczana, masło ekstra, sól sałata z kefirem i koprem: sałata, kefir naturalny (białko mleka), koper, sól

kolacja

Paprykarz rybny 90g Ogórek kiszony +sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g

masło ekstra 20g

herbata z cytryną250ml

polędwica sopocka 50g rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną250ml

Paprykarz rybny 90g

Ogórek kiszony +sałata 100g

chleb razowy 100g, masło ekstra 20g herbata z cytryną b/cukru 250ml

II kolacja:

chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g

herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g miód 40g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Składy:

paprykarz rybny: konserwa rybna(ryba – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż,

Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra,

sałata, pomidor

Dodatkowy posiłek

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt owocowy 1szt

podpłomyki 30g

jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis

jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus

 

podkreślone zostały produkty alergizujące sporządziła: mgr inż. dietetyk Patrycja Seweryn-Stach