3.09.2024
|
3.09.2024 wtorek |
Dieta podstawowa |
Dieta łatwostrawna |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu |
Dieta łatwostrawna pediatryczna |
Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna |
|
śniadanie |
makaron pszenny muszelka na mleku 300ml ser żółty 50g papryka +sałata 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
makaron pszenny muszelka na mleku 300ml twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym muszelka 300ml ser żółty 50g, papryka +sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g, owoc 1szt herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie chleb razowy z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
makaron pszenny muszelka na mleku 300ml twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt herbata z cytryną250ml |
makaron pszenny muszelka na mleku 300ml twarożek z natką 80g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g, owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym muszelka 300ml szynka złocista 50g, dżem 40g bułka pszenna 100g, masło ekstra 20g jabłko pieczone 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną |
|
Składy: Makaron pszenny na mleku: woda , mleko 2%, makaron pszenny(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z makaronem makronem pszenny(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Twarożek z natką: ser biały chudy(mleko), jogurt naturalny(mleko), natka szynka złocista:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu. chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor |
||||||
|
obiad |
Zupa z fasolki szparagowej z natką pietruszki 300ml Leczo z cukinii z mięsem drobiowym 300g Kasza jęczmienna 200g kompot 250ml |
Zupa zacierka z natką pietruszki 300ml Kasza jęczmienna 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g sałata z kefirem i koprem 50g kompot 250ml |
Zupa z fasolki szparagowej z natką pietruszki 300ml Kasza jęczmienna 200g Leczo z cukinii z mięsem drobiowym 300g kompot 250ml podwieczorek: kiwi 1szt |
Zupa zacierka z natką pietruszki 300ml Kasza jęczmienna 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g sałata z kefirem i koprem 50g kompot 250ml |
Zupa z fasolki szparagowej z natką pietruszki 300ml Kasza jęczmienna 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g sałata z kefirem i koprem 50g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek: kiwi 1szt |
Zupa z fasolki szparagowej z natką pietruszki 300ml Kasza jęczmienna 200g Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g sałata z olejem i koprem 50g kompot 250ml banan 1szt podwieczorek: chrupki kukurydziane 20g |
|
Zupa z fasolki szparagowej, ziemniaki, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka zupa zacierka: warzywko, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, makaron pszenny(zboża zawierające gluten) , sól, pieprz, koper Pierś z kurczaka w sosie koperkowym: pierśz kurczak a 80g, , masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten, koper, przyprawy Leczo z cukinii z mięsem drobiowym:cukinia, mieso drobiowe, cebula, koncentrat pomidorowy, papryka, czosnek, przyprawy ziołowe kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier kopytka: ziemniaki, jaja, mąka pszenna(zboża zawierające gluten)), mąka ziemniaczana, masło ekstra, sól sałata z kefirem i koprem: sałata, kefir naturalny (białko mleka), koper, sól |
||||||
|
kolacja |
Paprykarz rybny 90g Ogórek kiszony +sałata 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g herbata z cytryną250ml |
polędwica sopocka 50g rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną250ml |
Paprykarz rybny 90g Ogórek kiszony +sałata 100g chleb razowy 100g, masło ekstra 20g herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja: chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem |
polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g herbata z cytryną 250ml |
polędwica sopocka 50g rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
polędwica sopocka 50g miód 40g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
|
Składy: paprykarz rybny: konserwa rybna(ryba – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż, Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor |
||||||
|
Dodatkowy posiłek |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt owocowy 1szt |
podpłomyki 30g |
|
jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus |
||||||
podkreślone zostały produkty alergizujące sporządziła: mgr inż. dietetyk Patrycja Seweryn-Stach












