6.04.2024
6.04.2024 sobota |
Dieta podstawowa |
Dieta łatwostrawna |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu |
Dieta łatwostrawna pediatryczna |
Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna |
śniadanie |
Zacierki na mleku 300ml Pasta z fasoli 70g papryka+sałata 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
Zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
Zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml Pasta z fasoli 70g papryka+sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem |
Zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml |
Zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata +rzodkiewka 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
Zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml Polędwica z indyka 50g sałata +rzodkiewka 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną 250ml II śniadanie Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem |
Składy: zacierki na mleku: woda , mleko w proszku, zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, pasta z fasoli:fasola Jaś, jabłko, cebula, sól polędwica z indyka:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają zboża zawierające gluten ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu. chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa
kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, papryka |
||||||
obiad |
Zupa ogórkowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g zraz z warzywami duszony 100g w sosie pomidorowym 150g surówka z buraka i jabłka 150g kompot 250ml |
Zupa kartoflanka z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g pierś duszona 80g w sosie pomidorowym 150g surówka z buraka i jabłka 150g kompot 250ml |
Zupa ogórkowa z natką pietruszki 400m ziemniaki 200g pierś duszona 80g w sosie pomidorowym 150g surówka z buraka i jabłka 150g kompot b/cukru250ml podwieczorek sałatka warzywna 150g |
Zupa kartoflanka z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g pierś duszona 80g w sosie pomidorowym 150g buraczki gotowane 150g kompot 250ml |
Zupa kartoflanka z natką pietruszki 300ml Makaron z jabłkiem prażonym 300g Sos jogurtowy 150g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek podpłomyki 20g |
Zupa kartoflanka z natką pietruszki 300ml Makaron z jabłkiem prażonym 300g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek podpłomyki 20g |
Składy: zupa kartoflanka: warzywko, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) sól, pieprz, koper Zupa ogórkowa z natką pietruszki: warzywko, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka Piers sosie pomidorowym: filet z kurczaka, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) , olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy zraz z warzywami: szynka b/k, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) ,ogórek kiszony, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy surówka z buraka i jabłka: buraki jabłko, olej rzepakowy, sól buraczki: buraki, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól, kwasek cytrynowy sałatka warzywna: sałata, pomidor, oliwki, ser feta (białko mleka), olej rzepakowy, sól, pieprz makaron z jabłkiem:makaron pszenny (zboża zawierające gluten), jabłko prażone, cukier, cynamon sos jogurtowy: jogurt naturalny(mleko) |
||||||
kolacja |
Ser żółty 50g sałata+ketchup 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Szynka wojskowa 50g sałata+ketchup 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Szynka wojskowa 50g sałata+ketchup 60g chleb razowy 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja: chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i papryką |
Szynka wojskowa 50g sałata+ketchup 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g herbata z cytryną 250ml |
Szynka wojskowa 50g sałata+ketchup 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Szynka wojskowa 50g sałata+ketchup 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Składy: Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato
Szynka wojskowa:mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty (zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających zboża zawierające gluten, selera, gorczycy, soi, mleka chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, papryka |
||||||
Dodatkowy posiłek |
Jogurt owocowy 1szt |
Jogurt owocowy 1szt |
Jogurt naturalny 1szt |
Jogurt owocowy 1szt |
Jogurt owocowy 1szt |
Biszkopty 40g |
jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus). Biszkopty: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, jaja, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny). Może zawierać mleko i orzechy. |
||||||
|
Wartość energetyczna 1975 kcal Białko ogółem 72.96 g Tłuszcz 56.10 g Węglowodany ogółem 309.85 g Błonnik pokarmowy 31.55 g Sód 2436.78 mg Sól 6.09 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 29.19 g Glukoza 7.98 g Fruktoza 15.60 g Sacharoza 49.20 g Laktoza 18.21 g |
Wartość energetyczna 2013 kcal Białko ogółem 84.67 g Tłuszcz 61.55 g Węglowodany ogółem 290.78g Błonnik pokarmowy 18.00 g Sód 2591.18 mg Sól 6.49 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 30.73 g Glukoza 6.01 g Fruktoza 13.92 g Sacharoza 23.08 g Laktoza 19.16 g |
Wartość energetyczna 2339 kcal Białko ogółem 83.49 g Tłuszcz 85.28 g
Węglowodany ogółem 334.86 g Błonnik pokarmowy 49.33 g Sód 2959.62 mg Sól 7.39 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 37.94 g Glukoza 6.76 g Fruktoza 13.52 g Sacharoza 23.95 g Laktoza 7.05 g |
Wartość energetyczna 1980 kcal Białko ogółem 84.99 g Tłuszcz 40.83 g Węglowodany ogółem 331.88 g Błonnik pokarmowy20.51 g Sód 2627.56 mg Sól 6.60 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 12.25 g Glukoza 5.11 g Fruktoza 11.32 g Sacharoza 43.20 g Laktoza 18.98 g |
Wartość energetyczna 2386 kcal Białko ogółem 83.29 g Tłuszcz 70.12 g Węglowodany ogółem 367.07 g Błonnik pokarmowy 17.80 g Sód 2439.51 mg Sól 6.12 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 34.26 g Glukoza 6.81 g Fruktoza 16.42 g Sacharoza 28.76 g Laktoza 23.99 g |
Wartość energetyczna 2380 kcal Białko ogółem 76.91 g Tłuszcz 67.12 g Węglowodany ogółem 380.28 g Błonnik pokarmowy 21.44 g Sód 2631.51 mg Sól 5.87 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 31.80 g Glukoza 7.38 g Fruktoza 16.92 g Sacharoza 29.41 g Laktoza 9.89 g |