Dostosuj: A

3.08.2024

 

3.08.2024

Sobota

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

śniadanie

zacierki na mleku 300ml kiełbasa krakowska 50g papryka+sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g

masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zacierki na mleku 300ml kiełbasa krakowska 50g sałata+pomidor 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

Zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml

kiełbasa krakowska 50g papryka +sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g

owoc 1szt

herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie

chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i ogórkiem

zacierki na mleku 300ml kiełbasa krakowska 50g sałata+pomidor 60g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zacierki na mleku 300ml kiełbasa krakowska 50g sałata +rzodkiewka 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

bułka pszenna z masłem, wędliną, sałata i ogórkiem

Zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml

kiełbasa krakowska 50g marmolada 40g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g mus jabłkowy 100g

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

bułka pszenna z masłem, wędliną,

Składy:

zacierki na mleku: mleko 2%,imagezacierki( jaja, , mąka pszenna(zboża zawierające gluten) zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami:, , zacierki( jaja, , mąka pszenna(zboża zawierające gluten) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz kiełbasa krakowska: mięso wieprzowe, sól, przeciwutleniacz - askorbinian sodu, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, substancja konserwująca - azotyn sodu.

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

obiad

Zupa kalafiorowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

gołąbki w kapuście 200g w sosie pomidorowym 150g

owoc 1szt

kompot 250ml

Zupa kalafiorowa z natką pietruszki 400m ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie pomidorowym 150g

surówka z kapusty pekinskiej, marchwi i jabłka z olejem 150g

Zupa kalafiorowa z natką pietruszki 400m ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie pomidorowym 150g

surówka z kapusty pekinskiej, marchwi i jabłka z olejem 150g

kompot b/cukru250ml podwieczorek

kiwi 1szt

Krupnik ryżowy z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 80g w sosie pomidorowym 150g

marchewka gotowana 150g

kompot 250ml

Krupnik ryżowy z natką pietruszki 300ml Makaron z jabłkiem 300g

Sos jogurtowy 150g kompot 250ml

owoc 1szt

podwieczorek kiwi 1szt

Krupnik ryżowy z natką pietruszki 300ml Makaron z jabłkiem 300g

kompot 250ml banan 1szt

podwieczorek

chrupki kukurydziane 20g

Składy:

Krupnik ryżowy: warzywko, ziemniaki, ryż biały, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, koper

Zupa kalafiorowa z natką pietruszki: warzywko, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka

Gołąbki w kapuście sosie pomidorowym : szynka b/k, ryż biały, kapusta biala, bułka pszenna(zboża zawierające gluten)), jaja, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) , olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy pulpet wieprzowyw sosie pomidorowym : szynka b/k, bułka pszenna(zboża zawierające gluten)), jaja, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) , olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy

sól surówka z kapusty pekinskiej, marchwi i jabłka: kapusta pekińska, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól

marchewka gotowana: marchewka, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól,

makaron z jabłkiem:makaron pszenny (zboża zawierające gluten), jabłko prażone, cukier, cynamon sos jogurtowy: jogurt naturalny(mleko)

kolacja

Polędwica sopocka 50g rzodkiewka +sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g

masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Polędwica sopocka 50g rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Polędwica sopocka 50g rzodkiewka +sałata 100g chleb razowy 100g masło roślinne 15g

herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja:

chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem

Polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g

herbata z cytryną 250ml

Polędwica sopocka 50g rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Polędwica sopocka 50g Miód 40g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Składy:

polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowościc chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól

Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

Dodatkowy posiłek

Serek homogenizowany 1szt

Serek homogenizowany 1szt

Serek homogenizowany nat 1szt

Serek homogenizowany 1szt

Serek homogenizowany 1szt

Biszkopty 40g

Serek homogenizowany waniliowy: mleko, śmietanka, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych. Serek homogenizowany naturalny: mleko, śmietanka, kultury bakterii mlekowych.

Biszkopty: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, jaja, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny). Może zawierać mleko i orzechy.

Wartość od- żywcza

 

podkr

Wartość energetyczna 2286 kcal Białko ogółem 86.42 g Tłuszcz 84.17 g

Węglowodany ogółem 311.45 g Błonnik pokarmowy 32.60 g Sód 2100.43 mg Sól

5.13 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

39.97 g Glukoza 7.11 g Fruktoza 14.97 g

eślSoancehazroosztaa2ły8.7p4rogdLuakkttyozaale2r0g.2iz3ugjące

Wartość energetyczna 2326 kcal Białko ogółem 88.37 g Tłuszcz 82.77 g

Węglowodany ogółem 318.92 g Błonnik pokarmowy 20.90 g Sód 1949.58 mg Sól

4.76 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

39.20 g Glukoza 7.11 g Fruktoza 14.97 g

Sacharoza 26.14 g Laktoza 18.30 g

Wartość energetyczna 2328 kcal Białko ogółem 85.62 g Tłuszcz 73.69 g

Węglowodany ogółem 353.04 g Błonnik pokarmowy 47.77 g Sód 2494.20 mg Sól

6.13 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

35.60 g Glukoza 9.18 g Fruktoza 19.35 g

Sacharoza 29.88 g Laktoza 4.20 g

Wartość energetyczna 2073 kcal Białko ogółem 86.72 g Tłuszcz 55.31 g

Węglowodany ogółem 319.51 g Błonnik pokarmowy 20.48 g Sód 1955.73 mg Sól

4.81 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

18.90 g Glukoza 5.66 g Fruktoza 11.87 g

Sacharoza 28.28 g Laktoza 16.16 g

Wartość energetyczna 2368 kcal Białko ogółem 83.36 g Tłuszcz 74.61 g

Węglowodany ogółem 352.09 g Błonnik pokarmowy 18.54 g Sód 2058.11 mg Sól

5.04 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

39.31 g Glukoza 10.36 g Fruktoza 25.07 g

Sacharoza 35.1s9pgorLzaąkdtozzaa2: 1m.1g9rgdietetyk Agata

Wartość energetyczna 2232 kcal Białko ogółem 65.50 g Tłuszcz 62.32 g

Węglowodany ogółem 363.40 g Błonnik pokarmowy 19.26 g Sód 2245.61 mg Sól

4.54 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

28.66 g Glukoza 7.93 g Fruktoza 17.47 g

BSiraucsharoza 20.96 g Laktoza 0.29 g