31.05.2024
31.05.2024 piątek |
Dieta podstawowa |
Dieta łatwostrawna |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu |
Dieta łatwostrawna pediatryczna |
Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna |
śniadanie |
Płatki owsiane na mleku 300ml ser biały 70g dżem owocowy 40g owoc 1szt chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g kawa mleczna 250ml |
Płatki owsiane na mleku 300ml ser biały 70g dżem owocowy 40g owoc 1szt bułka pszenna 100g masło ekstra 20g kawa mleczna 250ml |
Zupa na wywarze jarzynowym z płatkami owsianymi 300mll ser biały 80g pomidor +sałata 100g owoc 1szt chleb razowy 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie: ciasto drożdżowe niskosłodzone 70g |
Płatki owsiane na mleku 300ml ser biały 70g dżem owocowy 40g owoc 1szt bułka pszenna 100g masło roślinne 10g kawa mleczna 250ml |
Płatki owsiane na mleku 300ml ser biały 70g dżem owocowy 40g bułka pszenna 100g owoc 1szt masło ekstra 20g kawa mleczna 250ml II śniadanie: ciasto drożdżowe niskosłodzone 70g |
Zupa na wywarze jarzynowym z płatkami owsianymi 300ml Szynkowa kanapkowa 50g Dżem 40g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g Mus jabłkowy 100g herbata z cytryną 250ml II śniadanie: ciasto drożdżowe niskosłodzone 70g |
Składy: płatki owsiane na mleku: woda ,mleko 2%, płatki owsiane (zboża zawierające gluten) zupa na wywarze jarzynowym z płatkami owsianymi:, , płatki owsiane (zboża zawierające gluten)), marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jajbai,ałka mleka (z laktozą), orzeszki ziemn,e, gorczycę, sezam) marmolada: jabłka, aronia, róża (5%), C: cukier i/lub S: syrop glukozowo-fruktozow, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, sorbinian potasu – substancja konserwująca, aromat różany chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zbożzawierające gluten), drożdże, zaciemniacszłodowy ( zbożzawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa ciasto drożdżowe: mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, woda, drożdże, cukier i sól. |
||||||
obiad |
Krupnik ryżowy z natką pietruszki 300ml ryba smażona 100g surówka z kiszonej kapusty z olejem 150g ziemniaki 200g kompot 250ml |
Krupnik ryżowy z natką pietruszki 300ml ryba pieczona 100g bukiet warzyw gotowanych 150g ziemniaki 200g kompot 250ml |
Krupnik ryżowy z natką pietruszki 300ml ryba pieczona 100g surówka z kiszonej kapusty z olejem 150g ziemniaki 200g kompot b/cukru 250ml podwieczorek chrupki kukurydziane 20g |
Krupnik ryżowy z natką pietruszki 300ml ryba pieczona 100g bukiet warzyw gotowanych 150g ziemniaki 200g kompot 250ml |
Krupnik ryżowy z natką pietruszki 300ml ryba pieczona 100g bukiet warzyw gotowanych 150g ziemniaki 200g kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek chrupki kukurydziane 20g |
Krupnik ryżowy z natką pietruszki 300ml ryba pieczona 100g bukiet warzyw gotowanych 150g ziemniaki 200g kompot 250ml Jabłko pieczone 1szt podwieczorek chrupki kukurydziane 20g |
Składy: krupnik ryżowy: arzywko, ziemniaki ryż biały, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, koper, natka ryba smażona: ryba 1 surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka: kapusta kiszonej, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól bukiet warzyw: marchew, brokuł, kalafior, seler masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól chrupki kukurydziane: grys kukurydziany 100% |
||||||
kolacja |
Pasta jajeczna z natką 90g sałata +rzodkiewka 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Pasta jajeczna z natką 90g sałata +rzodkiewka 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Pasta jajeczna z natką 90g sałata +rzodkiewka 100g chleb razowy 110g masło ekstra 20g herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja: chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem |
rolada drobiowa 50g sałata + sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g herbata z cytryną 250ml |
Pasta jajeczna z natką 90g sałata +rzodkiewka 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Pasta jajeczna z natką 90g Miód 40g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml |
Składy: Rolada drobiowa: mięso drobiowe 59% (w tym: filet z kurczaka 47%, pierś z indyka 12%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancja zagęszczająca: karagen, stabilizatory: trifosforany, aromaty (zawierają: zboża zawierające gluten i soję), przeciwutleniacz: askorbinian sodu, wzmacniacze smaku: E621, E635, regulatory kwasowości: octany sodu, cytryniany sodu, białko sojowe, glukoza, maltodekstryna, ekstrakty z warzyw, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: gorczycy, s elera, mleka (łącznie z laktozą). Pasta jajeczna: jaja, jogurt naturalny (mleko), natka pietruszki, sól chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zbożzawierające gluten), drożdże, zaciemniacszłodowy ( zbożzawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zbożzawierające gluten, jajbai,ałka mleka (z laktozą), orzeszki ziemn,e,gorczycę, seza m)asło esktra, sałata, ogórek świeży |
||||||
Dodatkow y posiłek |
Wafle ryżowe 20g |
Wafle ryżowe 20g |
Wafle ryżowe 20g |
Wafle ryżowe 20g |
Wafle ryżowe 20g |
Wafle ryżowe 20g |
Wafle ryżowe: 96,4% ryż brązowy, 3% ziarna słonecznika |
||||||
Wartość odżywcz a |
Wartość energetyczna 2582 kcal Białko ogółem 98.80 g Tłuszcz 87.82 g Węglowodany ogółem 365.17 g Błonnik pokarmowy 34.35 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 33.15 g Glukoza 5.70 g Fruktoza 12.20 g Sacharoza 18.16 g Laktoza 34.68 g |
Wartość energetyczna 2645 kcal Białko ogółem 100.30 g Tłuszcz 86.82 g Węglowodany ogółem 378.04 g Błonnik pokarmowy 22.65 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 33.11 g Glukoza 9.50 g Fruktoza 22.40 g Sacharoza 19.96 g Laktoza 34.68 g |
Wartość energetyczna 2514 kcal Białko ogółem 93.53 g Tłuszcz 88.40 g Węglowodany ogółem 356.15 g Błonnik pokarmowy 43.02 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 37.43 g Glukoza 5.70 g Fruktoza 11.08 g Sacharoza 18.48 g Laktoza 4.61 g |
Wartość energetyczna 2188 kcal Białko ogółem 96.06 g Tłuszcz 46.94 g Węglowodany ogółem 357.67 g Błonnik pokarmowy 21.66 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 9.79 g Glukoza 6.47 g Fruktoza 12.20 g Sacharoza 15.38 g Laktoza 34.17 g |
Wartość energetyczna 2783 kcal Białko ogółem 107.77 g Tłuszcz 85.59 g Węglowodany ogółem 407.81 g Błonnik pokarmowy 25.28 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 35.42 g Glukoza 6.50 g Fruktoza 12.20 g Sacharoza 20.86 g Laktoza 35.25 g |
Wartość energetyczna 2509 kcal Białko ogółem 80.93 g Tłuszcz 86.86 g Węglowodany ogółem 363.41 g Błonnik pokarmowy 25.31 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 37.03 g Glukoza 7.07 g Fruktoza 12.70 g Sacharoza 26.32 g Laktoza 1.19 g |