Dostosuj: A

28.05.2024

 

28.05.202

4

wtorek

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych

węglowodanów

Dieta łatwostrawna z

ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna

pediatryczna bezmleczna

śniadanie

zacierki na mleku 300ml ser żółty 50g

papryka +sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g

masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml

ser żółty 50g papryka +sałata 100g chleb razowy 100g

masło ekstra 20g owoc 1szt herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie

chleb razowy z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

herbata z cytryną250ml

zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II  śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml

szynka złocista 50g Marmolada 40g bułka pszenna 100g

masło ekstra 20g jabłko pieczone 1szt herbata z cytryną 250ml

II  śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

Składy:

zacierki na mleku: woda , mleko w proszku, zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz,

Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Twarożek z natką: ser  biały chudy(mleko), jogurt naturalny(mleko), natka

szynka złocista:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, b iałko  sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: mleka (łącznie z laktozą),    gorczycy, zboża zawierające glute.nu

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten),   mieszanka piekarnicza(zbożzawierające gluten), drożdże, zaciemniacszłodowy   ( zbożzawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator

kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające  gluten,   jajbai,ałka mleka (z laktozą),   orzeszki ziemn,e,gorczycę,   seza m)asło esktra, sałata, pomidor

obiad

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

łazanki z kapustą i kiełbasą 300g owoc 1szt

kompot 250ml

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie chrzanowym 150g

surówka z marchwi i jabłka z olejem 150g

kompot 250ml

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie chrzanowym 150g

surówka z marchwi i jabłka z olejem 150g

kompot 250ml

podwieczorek: kiwi 1szt

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie chrzanowym 150g marchewka gotowana 150g kompot 250ml

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie chrzanowym 150g marchewka gotowana 150g kompot 250ml owoc 1szt

podwieczorek: kiwi 1szt

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie chrzanowym 150g marchewka gotowana 150g kompot 250ml banan 1szt

podwieczorek: Chrupki kuk 20g

Zupa jarzynowa, ziemniaki, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa marchew, pietruszka,seler  mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka

łazanki z kapustą i kiełbasą: makaron pszenny (zboża zawierające gluten), kapusta kiszona, , kiełbasa śląska(: mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam), cebula, olej roślinny, sól, pieprz, majeranek

pulpet wieprzowyw sosie chrzanowym : szynka b/k, bułka pszenna(zboża zawierające gluten)), jaja, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) , olej rzepakowy, chrzan kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier surówka z marchwi i jabłka: marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól marchewka: marchewka, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten), sól,

kolacja

Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g

masło ekstra 20g herbata z cytryną250ml

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną250ml

Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 100g chleb razowy 100g

masło ekstra 20g

herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja:

chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g Miód 20g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną 250ml

 

Składy:

paprykarz rybny: konserwa rybimagena (ryba  – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż,

 

Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka  sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten),   mieszanka piekarnicza(zbożzawierające gluten), drożdże, zaciemniacszłodowy   ( zbożzawierające gluten), sól masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające  gluten,   jajbai,ałka mleka (z laktozą),   orzeszki ziemn,e,gorczycę,   seza m)asło esktra, sałata, pomidor

Dodatkowy posiłek

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt owocowy 1szt

Wafle ryżowe 20g

jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis

jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus).

Wafle ryżowe: Polewa malinowa 53% (cukier, nieutwardzone tłuszcze roślinne (palmowy, shea) w zmiennych proporcjach; serwatka w proszku (z mleka), malina liofilizowana 0,8%; emulgator: lecytyny  (z soi); sól, aromaty), ryż 47% (brązowy, biały).

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 2571 kcal Białko ogółem 92.53 g Tłuszcz 104.54 g Węglowodany ogółem 332.47 g Błonnik pokarmowy 35.62 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 42.48 g Glukoza 9.60 g Fruktoza 17.41 g Sacharoza 21.61 g Laktoza

19.21 g

Wartość energetyczna 2451 kcal Białko ogółem 100.10 g Tłuszcz 87.67 g Węglowodany ogółem 329.56 g Błonnik pokarmowy 25.13 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 35.25 g Glukoza 9.44 g Fruktoza 17.04 g Sacharoza 20.35 g Laktoza

22.28 g

Wartość energetyczna 2771 kcal Białko ogółem 95.90 g Tłuszcz 107.21 g Węglowodany ogółem 379.77 g Błonnik pokarmowy 50.14 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 40.75 g Glukoza 13.87 g Fruktoza 20.39 g Sacharoza 17.96 g Laktoza

5.13 g

Wartość energetyczna 2197 kcal Białko ogółem 98.34 g Tłuszcz 56.33 g Węglowodany ogółem 338.33 g Błonnik pokarmowy 23.98 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 15.70 g Glukoza 8.86 g Fruktoza 14.70 g Sacharoza 36.89 g Laktoza

21.77 g

Wartość energetyczna 2476 kcal Białko ogółem 105.33 g Tłuszcz 78.60 g Węglowodany ogółem 351.82 g Błonnik pokarmowy 26.08 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 35.19 g Glukoza 13.16 g Fruktoza 18.80 g Sacharoza 19.65 g Laktoza

21.97 g

Wartość energetyczna 2407 kcal Białko ogółem 86.68 g Tłuszcz 71.18 g Węglowodany ogółem 371.00 g Błonnik pokarmowy 28.69 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 29.74 g Glukoza 13.70 g Fruktoza 19.30 g Sacharoza 18.80 g Laktoza

0.27 g